محافظ برق دستگاهی است که در مسیر ورودی برق قرار میگیرد و در صورتی که مقدار ولتاژ یا آمپر یا توان مصرفی به هر دلیلی (مانند: اشکال برق رسانی در اداره برق یا نیروگاه یا خطوط انتقال، رعد و برق و حوادث طبیعی، سرقت کابلهای برق شهری، مصرف برق بیش از حد مصرف کننده و…) خارج از محدوده استاندارد گردد، مسیر ورود برق را قطع مینماید و پس از طی زمانی مشخص در صورت ایجاد شرایط استاندارد، مجدد مسیر ورود جریان را به تجهیزات الکتریکی، وصل مینماید تا از آسیب به دستگاه مورد نظر جلوگیری شود.
محدوده کارکرد ولتاژ و آمپر و همچنین زمان مورد نیاز برای عبور مجدد جریان الکتریکی، بستگی به وسیلهی الکتریکی ما دارد، زیرا مقدار مصرف و حساسیت هر وسیلهی الکتریکی متفاوت است. به طور مثال مقدار توان مصرفی یک دستگاه پکیج با یک ماشین لباسشویی یا جاروبرقی یا کولر گازی یا مخلوط کن یا یک چراغ با لامپ معمولی متفاوت است.
البته باید به این نکته اشاره کرد که در کشور ما به علت عدم رعایت مقررات ملی ساختمان (مبحث سیزدهم) مبنی بر طراحی و اجرای صحیح تاسیسات برقی ساختمانها که وجود چاه ارت، تجهیزات حفاظتی و موتور برق اضطراری را الزام میداند، وجود محافظ برق برای هر دستگاه برقی یا سر راه کنتور برق ساختمان ضروری است.
این در حالی است که در بسیاری از کشورهای پیشرفته به علت رعایت این مقررات اجباری، ساکنین ساختمان و مصرف کننده نیازی به خرید محافظ برق برای وسایل الکتریکی شخصی خود ندارند.
امید است در آیندهای نزدیک اجرای کامل مبحث 13 مقررات ملی ساختمان، ایمنی تجهیزات الکتریکی و مهمتر از آن ایمنی افراد در مقابل نوسانات برق و برق گرفتگی، تضمین گردد.